Verschillende seizoenen

Dumonceau Helaine
Hélaine Dumonceau, Agronoom

      

Wanneer startte jouw avontuur binnen de Tiense Suikerraffinaderij?

Na mijn studies ben ik voor de Waalse regio aan de universiteit beginnen werken. Een jaar later solliciteerde ik bij de Tiense Suikerraffinaderij. En enkele maanden later, in 1999, ging ik in aan de slag in de suikerfabriek van Brugelette. Mijn eerste campagnes bracht ik door aan de bietenreceptie. Daarna deelde ik mijn tijd met de dienst nevenproducten waar ik nu fulltime werk. De vestiging in Brugelette werd in 2007 gesloten. Gedurende één jaar heb ik dan in Tienen gewerkt om tenslotte in 2009 het departement Agronomie in Longchamps te vervoegen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Alles hangt af van het seizoen! Tijdens de campagne bepaalt de logistiek van de pulp het ritme van de dag. Elke dag moet de afhaling van 4100 ton geperste pulp door transporteurs of planters in goede banen geleid worden. Veel telefoontjes plegen, over een goede dosis humor beschikken en een beetje stress zijn dagelijkse kost.

Buiten de campagne wordt mijn werk en dat van de 330 planters voor wie ik contactpersoon ben binnen de Tiense Suikerraffinaderij, bepaald door het ritme van de seizoenen. Eerst zijn er de bestellingen van de zaden. Dit gebeurt via een bezoek aan de boerderijen of via briefwisseling/portaal. Zodra de grond “klaar” is, worden de bietenzaadjes geplant. We zorgen dan voor de nodige ondersteuning, ontvangen zaden die teruggestuurd zijn… Kortom, we volgen het zaaien goed op. Tot eind juni zijn er dan nog heel wat verscheidene zaken zoals raad geven voor onkruidbestrijding, problemen in de velden oplossen… Geen enkele dag is zoals een andere en dat maakt de job zo boeiend.

Hoe zou je de sfeer binnen de Tiense Suikerraffinaderij beschrijven?

Het is een heel familiale sfeer! Binnen de dienst agronomie kennen wel elkaar heel erg goed. De campagne zorgt altijd voor heel wat sfeer binnen de dienst. Er zijn dan altijd wel onvoorziene omstandigheden maar iedereen helpt elkaar. Tussen de campagnes is het werk van een agronoom individueler, met uitzondering van de logistieke voorbereidingen.

Hoe ervaar jij je job en het leven binnen de Tiense Suikerraffinaderij?

Zo een gevarieerde job is uniek! Er zijn tal van prachtige ontmoetingen, of het nu met collega’s, planters of leveranciers zoals transporteurs en kraanmannen is. Het seizoensgebonden karakter maakt het werk soms “opdringerig”. Want je moet dan altijd bereikbaar zijn. Het einde van de quota in 2017 heeft ook wat onzekerheden mee gebracht. Maar dan zijn de collega’s er om alles in perspectief te plaatsen.