Tiense Suiker Hq Geschiedenis S

Ons verhaal… Zoveel meer dan het Harde Klontje

Dat de Tiense Suikerraffinaderij een gevestigde waarde is in het Belgische landschap, moeten we je niet meer vertellen. We zijn dan ook bijna even oud als  België. Ontdek hier alles over onze geschiedenis en onze evolutie naar een duurzame toekomst. Ons verhaal begint in Tienen in 1836… 

Lees verder
  Hoofdgebouw Tiense Suikerraffinaderij
1540 Antwerp S

Maar eerst… het belang van Olivier de Serres en Napoleon

Reeds in de 14e eeuw wordt rietsuiker via de bloeiende haven van Brugge ingevoerd. Antwerpen neemt het voortouw in de 15e eeuw en tegen 1550 telt de stad al 15 raffinaderijen; een groot deel ligt langs wat vandaag nog altijd de Suikerrui heet. Nu nog kan je één van onze vestigingen in Antwerpen vinden, nl. Candico, gekend voor zijn kandijsuiker.

In 1575 ontdekt de Franse wetenschapper Olivier de Serres dat ook suikerbieten sap bevatten dat op suikersiroop lijkt. Maar niemand hecht hier op dat moment belang aan.

1806 is een scharniermoment in de geschiedenis van de suiker. Napoleon stelt een continentale blokkade in tegen de Britten na zijn nederlaag in de slag bij Trafalgar een jaar eerder. Rietsuiker invoeren is nu zo goed als onmogelijk. Zo komt de ontdekking van Olivier de Serres weer in beeld.

  Suikerrui Antwerpen - 1540
Tiense Suiker Handtekening 1836 S

16 mei 1836: de Tiense Suikerraffinaderij ziet het levenslicht

Op die lentedag ontvangt de stad Tienen bouwaanvragen voor twee nieuwe suikerfabrieken. Eén van Joseph Vandenberghe de Binckom, wiens fabriek later zal uitgroeien tot de Tiense Suikerraffinaderij, en één van Henry Vinckenbosch. In België zijn er dan 36 suikerfabrieken. Tegen 1843 produceren die samen zowat 3 miljoen kilogram suiker per jaar.

In 1849 verkoopt Joseph zijn suikerfabriek aan Henry voor de toen vorstelijke som van 125.000 Belgische Frank. De jaren nadien worden nog verschillende suikerfabrieken opgestart: Genappe, Wanze en Oostkamp.

Op 17 september 1887 wordt de Tiense Suikerraffinaderij een naamloze vennootschap en in 1894 kopen Paul en Franz Wittouck, de eigenaars van de suikerfabriek in Wanze, de Tiense Suikerraffinaderij over van de familie Vinckenbosch.

  Aanvraag Tiense Suikerraffinaderij
Tiense Suiker Harde Klontje2 S

Groeien door innovaties en investeringen

Ons bekendste product, het Harde Klontje, ziet het levenslicht in 1902 dankzij de uitvinding van de Adant-turbine. Sindsdien is onze naam onlosmakelijk verbonden met het Harde Klontje. Want welke Belg heeft er niet minstens éénmaal met plezier op zo’n Klontje gezogen? Enkele jaren later, in 1919, halen we al niet enkel meer suiker uit de suikerbiet maar valoriseren we steeds meer de volledige suikerbiet via wat wij nevenproducten noemen: veevoeder, een bodemverbeteraar enz.

In de jaren ’20 worden verschillende suikerfabrieken geïntegreerd: Braives, Les Waleffes, de Sucrerie de Genappe en de Sucrerie de Brugelette... Ondertussen bouwt onze suikerfabriek in Wanze de dan twee grootste horizontale silo’s ter wereld. En daar stopt het niet bij: onze ingenieurs ontwikkelen de TS Continu Diffusor, die snel ingang vindt in Europa en Azië. Tot op vandaag worden deze diffusors gebruikt om suiker uit de suikerbiet te halen.

Met het Verdrag van Rome wordt op 25 maart 1957 de basis gelegd voor wat vandaag de Europese Unie is. Amper een jaar later worden tijdens de conferentie van Stresa de grondbeginselen van een Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid bepaald. Toch is het nog wachten tot 1 juli 1968 voor de gemeenschappelijke reglementering rond suiker een feit is. Op dat moment bedraagt het Belgisch quotum 550.000 ton suiker per jaar. Sinds september 2017 worden er geen quota meer opgelegd, een nieuwe stap in de Europese suikergeschiedenis.

Verdere uitbreiding & ontwikkelingen

In 1969 wordt de kandijsuikerproducent Candico in Antwerpen geïntegreerd en brengt het in de Benelux voor het eerst rietsuikerklontjes op de markt. Een jaar later is het Lebbe, sinds 1870 gespecialiseerd in fondantsuiker, die de TS Groep versterkt.

In 1989 wordt de Tiense Suikerraffinaderij overgenomen door de Groep Südzucker, een Duits voedingsconcern.

Ondertussen zet het R&D departement van de Tiense Suikerraffinaderij grote stappen in de extractie van inuline en oligofructose uit cichorei. Deze activiteit wordt "Orafti" genoemd en wordt later geïntegreerd in de "Functional Foods" Beneo Groep van Südzucker.

  Het Harde Klontje
Tiense Suiker Specialiteiten S

Unieke suikerpsecialiteiten

Bij de Tiense Suikerraffinaderij hebben we de know-how én de mensen om unieke, Belgische suikerspecialiteiten te produceren, die je tegenwoordig over de hele wereld kan vinden.

In onze suikerfabriek in Tienen wordt in 1985 een nieuw product gelanceerd als reactie op de groei van kunstmatige zoetmakers: "Ti'Light", een combinatie van suiker en aspartaam. Een laatste belangrijk jaar in de 20ste eeuw in diezelfde suikerfabriek is 1995: onze Harde Klontjes krijgen hun beroemde inkeping. Ook op vlak van verpakking blijven de innovaties komen: in 2007 wordt suiker in een Tetra Pak op de markt gebracht en in 2009 wordt de bloemsuikermolen ontwikkeld.  

Maar onze andere vestigingen staan ook niet stil. Daar waar Candico in 1997 reeds zijn focus legt op het ontwikkelen van een bio-assortiment, wordt 2002 gekenmerkt door het invoeren van Fairtrade rietsuiker. Op 1 oktober 2008 worden alle rietsuikerproducten van Candico verkocht onder het Fairtrade Max Havelaar-certificaat.

De traditionele kandijproducten van Candico op hun beurt doen in 2013 hun eerste intrede in de Verenigde Staten en de suikerspecialiteiten van de Tiense Suikerraffinaderij vind je sinds 2013 in o.a. Egypte en Singapore!

Bij Lebbe Sugar Specialties in Oostkamp worden op-maat-gemaakte, industriële producten zoals Fondant, suikerpasta enz. geproduceerd.

Nieuwe, innoverende producten op de markt brengen, zit dus duidelijk in ons DNA: kleine Espresso klontjes, Harde Klontjes Rietsuiker, Shukr lingo's... En er komen er nog. :-)

  Unieke Tiense Suiker specialiteiten