Tiense Suikerraffinaderij stelt water ter beschikking in extreem droge periode

11 augustus 2022

De extreme hitte en aanhoudende droogte treffen heel het land. Daarom stelt de Tiense Suikerraffinaderij gezuiverd restwater als sproeiwater ter beschikking. Landbouwers, groendiensten of andere spelers in nood kunnen dagelijks tot 1.000.000 liter of zo’n 40 vrachtwagens water ophalen.

Gezuiverd bietenwater voor de landbouw en groendiensten

“Water zit in het DNA van een suikerfabriek,” zegt Jan Ingels, Directeur van de Suikerfabrieken. “Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo’n 75% water. Dit wordt tijdens de bietencampagne gerecupereerd en hergebruikt als waswater en proceswater.” De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, gerecupereerd waar mogelijk en gezuiverd. Toch zitten we op het einde van het productieproces met restwater. “Het is dit water dat we graag ter beschikking stellen aan de landbouwers van de regio, de groendiensten of andere spelers in nood".

Morgen, vrijdag 11.08.2022 om 9u, vindt zo'n waterophaling plaats in Tienen. Indien u er graag bij bent, geef gerust een seintje aan Déborah Motteux (0477 68 82 30) voor meer praktische informatie.

Waterrecuperatie, een visie op lange termijn

De suikerfabriek is al decennia bezig met waterrecuperatie. Het restwater wordt als sinds de jaren 80 gezuiverd. Sinds 2018 wordt er ook gezuiverd water ter beschikking gesteld voor de landbouwers en de groendiensten van de stad.

De Tiense Suikerraffinaderij is zich echter bewust van de toenemende droogteproblematiek

en breidt zijn plannen uit met “De Tiense Watervelden”. De bedoeling hiervan is nog meer water te recupereren en op te zuiveren om, in samenwerking met de Watergroep, drinkwater voor 10.000 gezinnen aan te bieden en extra irrigatiewater voor de landbouwers te voorzien. Meer info op www.tiensewatervelden.be

Praktische info waterophaling

Iedereen die hier interesse in zou hebben, kan zich melden voor waterophaling door een mailtje te sturen naar tnnportiers@raftir.be. Landbouwers kunnen aanvraag doen bij hun contactpersoon van de landbouwkundige dienst.

Tiense suiker is ook opgenomen op waterradar.be: WaterRadar , een tool waarop vraag en aanbod van water wordt weergegeven.

Contact
Déborah Motteux
Pers- en communicatieverantwoordelijke
deborah.motteux@raftir.be
0477 68 82 30