Persbericht: Tiense Suikerraffinaderij geeft water in extreem droge periode

3 augustus 2018

Tienen – 03/08/2018

Dat het een extreem droge en hete zomer is, is voor iedereen wel duidelijk. Gezien dit een impact heeft op zowel de stad Tienen (geen water meer voor de groendienst), als voor de landbouwers in de regio, heeft Tiense Suikerraffinaderij vandaag beslist om gezuiverd restwater ter beschikking te stellen als sproeiwater in regio Tienen.

Water, een belangrijke schakel in het productieproces biet-suiker

Momenteel is het heel rustig in de suikerfabriek in Tienen. Binnen een drietal weken zal de fabriek stilletjes aan opgestart worden om helemaal klaargestoomd te zijn eens de eerste suikerbieten, ergens rond half september, geoogst worden en naar de fabriek worden gebracht. “Water zit in het DNA van een suikerfabriek,” zegt Jan Ingels, Directeur Suikerfabrieken. “Een suikerbiet bestaat namelijk uit zo’n 80% water. Dit wordt tijdens de bietencampagne gerecupereerd en hergebruikt als waswater en proceswater.” De totale waterflow binnen de Tiense Suikerraffinaderij wordt optimaal beheerd, gerecupereerd waar mogelijk en gezuiverd. “Het is dit water dat we graag ter beschikking stellen aan de groendienst van de Stad Tienen.”

Katrien Partyka, Burgemeester van de Stad Tienen, is blij met dit volgens haar verfrissend initiatief.

Niet alleen voor de stad Tienen, ook voor de landbouwers

“We willen ook nadruk leggen op het feit dat we ook water ter beschikking stellen van de landbouwers,” vervolgt Isabelle Roelandts (woordvoerster Tiense Suikerraffinaderij). Iedereen die hier interesse in zou hebben, kan zich melden door een mailtje te sturen naar agroraftir@raftir.be. Onze collega’s van de landbouwkundige dienst zullen de aanvragen zorgvuldig opvolgen en behandelen.

Over de Tiense Suikerraffinaderij

De Tiense Suikerraffinaderij N.V. is een Belgisch voedingsbedrijf dat sinds 1836 bestaat, en dat sindsdien op voortdurende wijze kwalitatieve producten op basis van suiker op de markt heeft gebracht. De meeste suikers van het bedrijf worden uit lokale suikerbieten gewonnen. Haar activiteit betrekt bovendien naast 600 werknemers ook partners, planters, consumenten en klanten en wil duurzaam met mens en milieu in de buurt van 8 verschillende vestigingen omgaan. Het moederbedrijf Südzucker is marktleider in de traditionele suikernijverheid.

Contactpersoon:

Isabelle Roelandts - Head of Marketing & Communications isabelle.roelandts@raftir.be of 0486/775526