20.000 volle en gezonde brooddozen voor kinderen in armoede

13 oktober 2023

Eén op de vijf kinderen leeft in armoede in België. Een belangrijke indicator hiervan zijn lege of ongezonde brooddozen. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, hebben Tiense Suiker, Pelicano (Stichting tegen kinderarmoede), BelOrta en 10 Belgische scholen de krachten gebundeld. Op 14 september hebben ze een grootschalige confituuractie gelanceerd, waarbij zo’n 10.000 confituurpotjes gemaakt en verkocht werden. Het doel? Zoveel mogelijk geld inzamelen om gezonde brooddozen te vullen voor kinderen in armoede!

Tiense Suiker Pelicano 1309

Verontrustende cijfers

Uit cijfers van Statbel weet Pelicano dat meer dan een half miljoen Belgische kinderen opgroeit in armoede. Uit een bevraging bij 317 leerkrachten blijkt dat de problematiek zeker niet onopgemerkt blijft. Bijna de helft (45%) van de leerkrachten denkt dat meer dan 5 van hun leerlingen in hun klas onder de armoedegrens leeft. Volgens 15% van de leerkrachten gaat het zelfs om meer dan 20 van hun leerlingen. En dan vrezen ze nog dat er meer dan een vierde (27%) van de kinderarmoede onder de radar blijft.

Kristof De Boever, Head of partnerships bij Pelicano: “Een ongezonde of lege brooddoos is voor ons een belangrijke indicator van kinderarmoede. Het feit dat leerkrachten een stijging zien, doet bij ons alle alarmbellen afgaan. Het merendeel van onze zorgpartners zijn leerkrachten en zij hebben gemiddeld 4,5 dagen contact met hun leerlingen. Maar zij zien waarschijnlijk enkel het topje van de ijsberg.”

Confituur verkopen voor een gezonde lunch

Om aandacht te schenken aan de problematiek, hebben Pelicano, Tiense Suiker en BelOrta aan 10 kokscholen gevraagd om confituur te maken. De partners leverden maar liefst 4 ton appelen, 2,5 ton suiker, kaneel, citroensap en 10.000 glazen potjes aan scholen in Brussel, Vlaanderen en Wallonië.

De scholen waren alvast zeer enthousiast over het project. Hilde Bruyninckx, Leerkracht Hotel bij de school Site-A: “Wij zijn trots dat onze eigen leerlingen ook hun steentje kunnen bijdragen aan deze problematiek. Dit is zeer waardevol, ook voor hen. “ Ook Kristof De Boever van Pelicano bevestigt : “Enerzijds hebben honderden leerlingen het beste van zichzelf gegeven om de confituur te maken en werden zij eveneens bewust van het feit dat dit ten voordele van kansarme kinderen was wat hun engagement alleen versterkt heeft.”

In de meeste scholen zijn de potjes reeds uitverkocht, bij een aantal andere scholen loopt de actie nog even verder (cf. lijst hieronder). Ongeacht die opbrengst van de verkoop, zullen de bedrijfspartners ervoor zorgen dat er in totaal liefst 20.000 brooddozen gevuld kunnen worden met een lekkere schoolmaaltijd.

De brooddozen zullen gevuld worden met een gezonde maaltijd, zoals een wrap, een sandwich met mager beleg, groentjes, yoghurt en fruit. Pelicano zal de brooddozen in het voorjaar uitdelen op de “Dag van de volle brooddoos”, waar ook bekende chefs aan zullen deelnemen.

Sweetness for all

Tiense Suiker vond het belangrijk om zo’n initiatief op poten te zetten en de problematiek wat extra aandacht te schenken. Guy Paternoster, CEO van Tiense Suiker: “Als bekend merk en als een vooraanstaande speler in de Belgische voedingsindustrie zijn wij ervan overtuigd dat het onze verantwoordelijkheid is om waardevolle bijdragen aan de samenleving te leveren.”

Tiense Suiker streeft er ook naar om de samenwerking verder te versterken: “we vinden het belangrijk om meer bewustzijn te creëren.” Dit is trouwens niet de enige actie van Tiense Suiker: in december lanceert de suikerproducent, voor het 6de jaar op rij, “Sweet Christmas for all”, een samenwerking met de Belgische Voedselbanken.

De deelnemende scholen :

Busleyden Atheneum Stassart, Mechelen Provinciaal Instituut PIVA, Antwerpen Sint-Lutgardisinstituut, Mol
Instituut Stella Matutina, Brakel

Leiepoort Campus Sint Theresia, Deinze Hotelschool Gent
GO!COOVI secundair onderwijs, Elishout Anderlecht SIMA, Aarschot

Spermalie, Brugge
Ilon Saint Jacques, Namen