Mijn missie? Een nog duurzamere landbouw!

Sylvie 2
Sylvie Decaigny, Sustainability Agro ManagerWanneer is het Tiense Suikeravontuur begonnen en welke functie oefen je nu uit?

Na mijn studie bio-ingenieur ben ik in 1993 begonnen bij Tiense Suiker, als seizoenswerker. Ik heb deelgenomen aan verschillende campagnes voordat ik officieel startte als agronoom in 1996. Na bijna 6 jaar bij Biowanze, waarin ik heb bijgedragen aan de lancering van de fabriek, ben ik in 2012 Agro Manager geworden. En sinds een jaar ben ik trots op mijn functie als Sustainability Agro Manager.

Kan je een dag als Sustainability Agro Manager beschrijven?

Als Sustainability Agro Manager begeleid ik voornamelijk de overgang van onze landbouwtechnieken naar een duurzame aanpak. Ik start projecten en velddemonstraties om duurzaamheid tot leven te brengen bij agronomen en landbouwers. Ik heb ook regelmatig vergaderingen met klanten. De interesse in onze duurzame praktijken blijft groeien, waarbij klanten willen begrijpen hoe we samenwerken met onze boeren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en daarmee hun CO2-afdruk te verkleinen. We werken ook aan thema's zoals water en biodiversiteit.

Heeft Tiense Suiker een grote impact op het gebied van duurzaamheid?

Ja, absoluut. Tiense Suiker, als belangrijke speler in de suikerindustrie die een grote hoeveelheid grondstoffen verwerkt, heeft een aanzienlijke invloed op het Belgische landbouwareaal. Deze invloed vormt een krachtige hefboom om de agrarische overgang naar duurzamere praktijken te ondersteunen. We werken hiervoor ook samen met bijvoorbeeld het KBIVB (Koninklijk Belgisch Instituut voor de Verbetering van de Biet). Dit instituut, dat al meer dan 90 jaar bestaat, heeft als missie om de bietenteelt te verbeteren door meer in te zetten op duurzaamheid.