Kindje van kindjessuiker vermist

21 maart 2018

Child Focus - Persbericht, Brussel, 21 maart 2018

Child Focus wordt 20 jaar en lanceert campagne rond iconische suikerverpakking om vermiste kinderen onder de aandacht te brengen.

Childfocus Cassonade 03
Speciale verpakking Cassonade Graeffe voor 20-jarig bestaan Child Focus

Wie heeft er nooit gesmuld van een boterham of een pannenkoek met de lichtbruine ‘Cassonade Graeffe’ van Tiense Suiker? Al 65 jaar staat op elk pak een kindje afgebeeld. Velen noemen de cassonade daarom kindjessuiker of kinnekessuiker. Maar… sinds enkele dagen is het kind van de verpakking verdwenen. 

Lanceringsvideo met jongen die zelf vermist was

De kinderloze suikerpakken worden vandaag op sociale media gelanceerd met een opmerkelijke video. Een jongeman en zijn moeder zitten aan de ontbijttafel. Het lijkt een commercial te zijn. Plots komt de aap uit de mouw: de jongeman was ooit zelf vermist. 

Het gaat om een waargebeurd verhaal: Edouard zat eind september 2016 helemaal in de knoop met zichzelf, had zwarte gedachten, flirtte op een bepaald moment zelfs met de dood en liep weg van huis. Zijn verdwijning werd als zeer onrustwekkend beoordeeld. Child Focus ondernam samen met de politie een zoektocht, en bood ondersteuning aan de naasten van de jongen. Gelukkig duurde de verdwijning maar enkele dagen. Nu gaat het goed met hem, en is hij blij dat hij zijn steentje bijdraagt aan de campagne: “Ik ben de mensen van Child Focus ongelooflijk dankbaar. Hun hulp heeft me sterker gemaakt als persoon, en dat ik nu iets kan terugdoen voor hen, vind ik fantastisch.” 

Child Focus 20 jaar

Dat iemand zoals Edouard vermist raakt, is jammer genoeg geen zeldzaamheid. Dirk Depover, woordvoerder van Child Focus bevestigt: “Tijdens de 20 jaar dat Child Focus bestaat, behandelden we ruim 20.000 gevallen van vermiste kinderen of jongeren. Voor de naasten van elk betrokken kind een waar drama. We bieden hen intensieve steun, goede raad en informeren hen over het onderzoek. Elke zaak is uniek, maar we werken steeds samen met politie en justitie en andere welzijnsorganisaties. In vele honderden gevallen is het ook nodig een publieke oproep tot getuigen te lanceren. Sinds enkele jaren gebeurt dat ook meer en meer via sociale media en dat werkt. Daarom roept de lanceringsvideo op om opsporingsberichten op Facebook te delen.” 

Samenwerking Tiense Suiker

De pakjes suiker zelf worden voor langere tijd een communicatiekanaal met een bereik van 250.000 huishoudens doorheen het hele land. Op de pakjes wordt de oproep om opsporingsberichten te delen herhaald, en prijkt ook het 24/7 bereikbare noodnummer 116000. Want je weet maar nooit dat je het plots nodig hebt. Door de inzet van velen loopt anno 2018 gelukkig zo goed als elke verdwijning van een kind of jongere goed af. Vandaar de slogan Samen vinden we ze wel. 

Partners

Child Focus dankt directie en medewerkers van Tiense Suikerraffinaderij NV van harte voor hun welwillende medewerking. De campagne werd bedacht en pro bono uitgewerkt door het communicatiebureau Wunderman (voorheen These Days). Regisseur Jan Boon en productiehuis Static Film realiseerden de videospot, met financiële steun van Tiense Suikerraffinaderij en van Wunderman. En last but not least danken we Edouard, die zich als ervaringsdeskundige al vaker inzette om de preventieopdracht van Child Focus mee waar te maken. Tot slot dank aan zijn moeder Christine, ook in de film. 

Contactgegevens

Child Focus woordvoerders: Dirk Depover (0476959504) en Maryse Rolland (0479303021). Tiense Suiker woordvoerdster: Isabelle Roelandts (0486775526) Het videomateriaal is hier te downloaden: https://eshare.yr.com/fl/W3gGG... Over ervaringsdeskundige Edouard: https://www.linkedin.com/in/%C... http://www.tiensesuiker.be/abo... http://www.tiensesuiker.be/pro...