Persbericht: Tiense Suiker lanceert Bio Bietsuiker

26 juni 2018

De Bio Bietsuiker van het merk Tiense Suiker is uniek in België en onderstreept de waarden en filosofie van de Tiense Suikerraffinaderij als nooit tevoren; smakelijke innovatie met oog op mens en milieu. 

Sucre Betteraves Bio 500G

Dit zonder de sterke historische en lokale verankering uit het oog te verliezen. Dankzij deze waarden die sinds 180 jaar deel uitmaken van haar  bedrijfsstrategie, loodst de Tiense Suikerraffinaderij nog steeds duurzame, kwalitatieve en innoverende producten uit haar fabrieken. Zo is de Bio Bietsuiker niet enkel een ecologisch product, maar ook een echte zoete delicatesse. Perfect om warme dranken te zoeten, om te bakkenkoken en tal van gerechten op smaak te brengen.  

Een plaats opeisen in de bio-sector

De voortdurende inspanning om duurzaamheid en innovatie te brengen kwam samen met de stijgende vraag naar biologisch geteelde landbouwproducten van zowel klanten, consumenten en landbouwers. Ook suiker en de vraag naar een biologische variant spelen een rol in deze evolutie. Parallel hiermee neemt de oppervlakte percelen in de biologische landbouw in onze bevoorradingszone continu toe. Alle lichten stonden dus op groen voor de Tiense Suikerraffinaderij om een bio-sector te ontwikkelen. Momenteel wordt deze Bio Bietsuiker in Duitsland geproduceerd, uiteraard om de ecologische voetafdruk en de kwaliteit in diens productieproces nauw in de gaten te houden.

Biologische bietsuiker in België?

Daar wordt nu hard aan gewerkt, in een team van onderzoekers en experts, samen met bewuste en geëngageerde partners en landbouwers. 2018 is hierbij het jaar van de veldproeven: dankzij de ervaring van zusterbedrijven uit de Südzucker-groep, zal de Tiense Suikerraffinaderij vrij snel de teelt van biologische bieten kunnen opstarten. De succesverhalen van de bio-suikerbietenteelt in Duitsland en Oostenrijk zijn alvast een stevige input. Bovendien ontbreekt het hier aan technische knowhow niet, maar vormen vooral de aanpassingen voor een overschakeling naar een bio-bietenteelt in onze landbouw een mooie uitdaging. In 2019 al zullen de eerste contracten voor biologische suikerbieten afgesloten worden; het begin van een mooi avontuur.

Kansen voor nevenproducten in het zero-waste verhaal

Wij hanteren een zero-waste principe in ons productieproces van A tot Z, wat betekent dat we geen afval produceren en duurzame handelingen in ons productieproces inbouwen.  Dankzij deze gesloten cyclus eindigt de productie van suiker immers niet bij de afgeleverde producten. Bij de suikerwinning gaan 'bietenrestjes', omgewerkt tot bietenpulp, namelijk terug naar de landbouw en vormen ze een voedzame toevoeging op veevoeder. Daar draait de biologische evolutie eveneens om. De stijgende vraag naar biologische voeding is namelijk ook pertinent voor de veeteeltindustrie waarin biologische bieten als basis voor de biologische veeteelt een bijdrage leveren. Kortom, de lancering van de Bio Bietsuiker brengt een volledig en spannend verhaal met zich mee, die de Tiense Suikerraffinaderij en de Südzucker-groep tot een goed einde wil brengen.