Werken aan veiligheid, gezondheid en milieu

Img 4319
Yves Grognet, Health, Security & Environment Manager

  

Wanneer begon je avontuur bij de Tiense Suikerraffinaderij?

Half september 2018 , net voor de campagne in Tienen van start ging. Voordien was ik zelfstandig consultant en ging ik als auditor bij bedrijven aftoetsen of de normen er goed werden toegepast. Op een dag kreeg ik een vacature doorgestuurd. Ik dacht: waarom niet? De Tiense Suikerraffinaderij is altijd wel een icoon van het stad geweest.  Als ingeweken Tienenaar dicht bij huis kunnen werken vond ik ook positief.

Hoe ziet een werkdag voor jou uit? 

De dagdagelijkse taken op het vlak van veiligheid en milieu lopen uiteen. Bij milieuaangiftes moet ik soms bijspringen en moet er een kalender met deadlines worden gerespecteerd: alle aangiftes en gegevens moeten tijdig worden verzameld en doorgestuurd naar de bevoegde instanties. Ook ongevalsanalyses met een daarbijhorend verslag gebeuren binnen een timing. Dit natuurlijk i.s.m. de collega’s ter plaatse, die tevens altijd bereid zijn om te helpen en vooropgestelde taken en acties tijdig uit te voeren. Ik werk eveneens aan een coherent veiligheids-en milieuplan waar alle vestigingen en productie-eenheden zich in kunnen vinden. Dat gebeurt door gefaseerd te werken rond verschillende thema’s waar ook de opvolging van de gezondheid een zekere rol zal spelen. 

Kun je ons herinneren aan belangrijke veiligheidstips? 

Het is belangrijk om op lange termijn toe te werken naar een echte veiligheidscultuur. Van iemand  die op de werkvloer een andere persoon er correct op attent maakt dat deze alle veiligheids- of hygiënevoorschriften moet volgen, tot ‘last-minute’ reflexen: ben ik goed zichtbaar, is het hier niet te glad, of simpelweg: loop ik niet te snel van de trap af? Probeer actief te denken aan je veiligheidsreflexen.

Hoe ervaar je tot nu toe je job bij de Tiense Suikerraffinaderij? 

Dat plan opstellen en kunnen realiseren is een werk van lange adem, maar ik kan je verzekeren dat ik hier echt op heel fijne, competente en behulpzame collega’s kan rekenen. Ik leer er elke dag veel bij, ook als ik al bv. niet bij de juiste persoon terechtkom en vriendelijk verder geholpen wordt door mij naar de juiste collega te sturen.

Favoriete product?

Ik vind het zeskantige Candico-klontje een fantastisch knap product, maar qua smaak kan natuurlijk niets tippen aan de Cassonade Graeffe op een lekkere pannenkoek.