Fier op unieke Belgische suikerspecialiteiten

Embrechts Bart
Bart Embrechts, Supply Chain Manager

 

Wanneer is jouw avontuur bij de Tiense Suikerraffinaderij begonnen?

Op 1 januari 1991 ben ik na mijn studies en legerdienst onmiddellijk als IT verantwoordelijke begonnen bij het toenmalige Candico in Merksem. Al snel werd ik ook verantwoordelijk voor de logistieke afdeling. Na enkele opleidingen kreeg ik nog bijkomende verantwoordelijke taken in sales en marketing. 

In 2010 werd Candico volledig geïntegreerd in de groep Tiense Suikerraffinaderij. Het was het voor iedereen "zo klaar als een klontje" dat mijn ervaring en kennis sterke troeven waren binnen de vestiging in Merksem. Dit resulteerde in een boeiende job als Supply Chain Manager

Hoe verloopt een typische werkdag?

Elke dag is verschillend. Door samen te werken met zowel collega’s, klanten als leveranciers, moet ik geregeld zaken bijsturen, anticiperen en veel naar oplossingen zoeken. Het is dan ook steeds weer bepalen welke taken het meest dringend zijn. 

Het takenpakket is heel uitgebreid. Om slechts enkele op te noemen : stocks beheren (eindproducten, grondstoffen, verpakkingen), inventariseren, productieplanningen bijsturen, transporten regelen, vergaderen met collega’s uit andere vestigingen, leveranciers & co-packers, enz. Kortom, de logistieke afdeling zo efficiënt mogelijk leiden en laten werken zoals een goed geoliede machine. 

Hoe zou je de sfeer binnen de Tiense Suikerraffinaderij beschrijven?

In de huidige maatschappij moet alles sneller, beter en goedkoper. Ja, dit creëert soms druk en stress. Toch stel ik vast dat de sfeer binnen de Tiense Suikerraffinaderij nog steeds familiaal is. Er wordt heel serieus en geconcentreerd gewerkt, maar er wordt ook gelachen en plezier gemaakt. Ook tussen de verschillende vestigingen is er solidariteit om elkaar te helpen waar men kan. 

Zelfs buiten de werkuren worden er activiteiten georganiseerd met mensen van verschillende vestigingen. Zo gaan we bijvoorbeeld al enkele jaren met sportieve collega-vrienden op fietsweekend naar de Mont Ventoux, de Vogezen, ... 

Hoe ervaar jij je job en het leven binnen de Tiense Suikerraffinaderij?

Al heel mijn loopbaan ben ik fier om mijn steentje (of klontje suiker) te kunnen bijdragen aan een zoete en lekkere wereld. Zo was voor mij, als gewezen bestuurder van de Antwerpse Streekproducten, de erkenning van onze Kandijsuikers tot Traditioneel Streekproduct, een heel mooi moment en een bekroning voor de lange suikergeschiedenis in Antwerpen.  

Door de fusie met de Tiense Suikerraffinaderij mogen wij in Merksem nu ook producten van het bekende "T" merk inpakken, wat toch een mooi begrip is in de suikerwereld en er buiten. Iets om fier over te zijn. 

Ondanks de mindere economische periode, kijken wij de toekomst positief tegemoet. De laatste jaren heeft men ook in de verre overzeese landen van onze unieke Belgische suikerspecialiteiten kunnen proeven en zo geniet men nu over heel de wereld van onze lekkere suikerproducten. 

Wat is je lievelingsproduct van de Tiense Suikerraffinaderij?

Zonder twijfel de Bruine Kandijcassonade. Die is zo lekker en niet weg te denken uit allerlei desserten, zoals pannenkoeken, rijstpap, platte kaas, yoghurt, crème brûlée, … Deze Bruine Kandijcassonade is trouwens nu te verkrijgen in een handige hersluitbare doypack, waar de suiker lekker vers en zacht in blijft, weer een pluspunt !